Egipt - Alexandria

(Pagini) > > > Alexandria

Alexandria este al doilea oraş ca mărime, din Egipt şi are o populaţie de 3,8 mil. de locuitori. Se întinde în lungul ţărmului, pe o lungime de circa 20km.

Istoria Alexandriei

Alexandria, sau Iskandarija, a fost întemeiată în anul 331 Î.Hr. de către împăratul macedon Alexandru cel Mare. Oraşul care i-a purtat numele, s-a transformat în centrul cultural şi politic al marelui imperiu condus de acesta. Şi dup moartea lui, Alexandria a continuat să se dezvolte, devenind un port renumit pe ruele comerciale maritime care legau Europa de Asia. În privinţa arhitecturii, oraşul se poate compara cu Roma şi Atena. Dar cel mai notabil lucru cu care se putea mândri Alexandria era înflorirea intelectualităţii.

Majoritatea  personalităţilor epocii, din domeniul ştiinţelor, literaturii şi filosofiei au fost din Alexandria. Faima oraşului a fost dată de farul, pe care istoricii l-au inclus printre cele şapte minuni ale lumii antice. Alexandria şi Roma au devenit egale, în vremea împărătesei Cleopatra. După dominţia romană, oraşul a devenit cel mai erudit din întreaga lume. Totuşi, începând cu secolul al IV-lea oraşul aînceput să decadă, nu numai din cauza foametei, bolilor şi războului, ci şi din cauză că, atunci când creştinismul a devenit religia oficială a Imperiului Roman, toate lăcaşurile reliioase necreştine au fost făcute una cu pământul. Din oraşul uriaş cu aproape un milionde locuitori, a rămas un sat de pescari. Majoritatea monumentelor renuite au fost distruse de cutremure. Aproximativ în secolul al XIX-lea, paşa Mohammad Ali, i-a radus prstigiul de port renumit, legându-l de Nil, iar pe locul vechiului oraş, a înălţat altul nou. Din 1952, după revoluţia nasseriană, Alexandria a redevenit un loc spre are îşi îndreaptă atenţia oameni de ştiinţă din dierse colţuri ale lumii. Pe atunci, aproximativ 40% dintre locuitori erau srăini, care totuşi în anii 50 au plecat treptat.

Locuri de vizitat în Alexandria

Din păcate, dintre giuvaierurile renumitului oraş, mai puteţi vedea în Alexandria modernă, doar urme slabe. Şi totuşi, merită să fie vizitată. Aici se află câteva muzee celebre, care vă vor purta prin periada de glorie a lumii helenismului.

Unul dintre acestea este Muzeul Greco-roman, situat chiar în inima oraşului.Puteţi admira peste 40 de mii de exponate care provin din perioade cuprinse între aceea a întemeierii oraşului şi până la cucerirea arabă din anul 640. Vă aşteapta 25 de încăperi în care veţi face cunoştinţă cu influenţele care au determinat societatea occidentală.

Muzeul Naţional dinAlexandria vă va purta din trecutul îndepărtat, până în epoca contemprană. În Muzeul Bijuterilor Regale veţi intra în contact cu voluptatea cultivată de faruq, ultimul rege al Egiptuuli, care nu s-a putut abţine de la extravaganţă, modă şi alte excese.

Pe locul Marii Biblioteci, cunoscută ca simbol al oraşului şi unde se aflau peste jumătate de milion de cărţi se află noua bibliotecă a Alexandriei, o construcţie gigantică înălţată în secolul 21 A fost proiectată să găzduiască peste 8 milioane de cărţi. Pe lâgă spaţiul destinat acestora, aici sunt săli pentru planetariu, muzeu şi expoziţii. Această construcţie , are un aspect deosebit discul care apre a fi înfipt în pământ evocând apusul soarelui.

În Alexandria sunt atât de multe lucruri care merită atenţie. Meţionăm printre acestea: amfiteatrul roman, necropolele, catacombele Kóm eš- Šuqáfa sau fortificaţia Qájitbáj.

Transportul în Alexandria

Transportul în oraş este asiurat de autobuze, mini-aotubuze sau tramvaie, care sunt o alegere potrivită. Se obişnuieşte ca la tramvaie, un vagon să fie pentru femei. Cel mai cood mijloc de a călători prin oraş este, bineînţeles taxiul.

Împrejurimile Alexandriei

În împrejurimile oraşului merită vizitat oraşul Rosseta, rnumit pentru pietrele funerare, înscrpţionate cu hieroglife. Placa de piatră numită Rosseta a fost descoperită de ostaşii lui Napoleon şi se află în prezent la British Musem din Londra. Taina hieroglifelor au fost descifrată de francezul Jean Francois Champollion, în anul 1822 şi acest fapt a dezlegat cel puţin parţial misterele Egiptului antic contribuind astfel, la întelegerea modernă a acestui imperiu. Ahitectura oraşului Rosseta este remarcabilă şi veţi admira cu siguranţă căsuţele pitoreşti cu prăvălii, din perioada otomană.
La Marsa Matruh veţi găsi plaje frumoase cu nisip alb şi o mare de culoarea turcoazului. Aici se recrează mulţi egipteni. În afara sezonului, aic e lume puţină şi scăldatul este o plăcere.

Ultimele curiozităţi...

26.03.2012 Muntele lui Moise
26.01.2012 Sărbătorile în Egipt
22.11.2011 Kultura

Ultima discuţie...

01.05.2011 o mai fi comori
30.04.2011 valabilitate pasaport
30.04.2011 marea rosie in ianuarie
03.02.2009 How to Egypt with children?

Ultima fotografie...

Cairo 6
Cairo 5
Cairo 4
Cairo 3
Cairo 2