Acest oraş este situt la 900km nord de Cairo. Locaţia a fost aleasă dotorită abundenţei de granit de aici, piatră din care au fot construite şi piramidele din Giza. Cândva, aici era pentru egipteni capătul lumii, poarta spre Africa neagră. Pe aici treceau caravanele cu aur, fleş şi sclavi. În vremea Imperiului Roman, la Asuan erau exilaţi cetăţenii care aveau de ispăşit pedepse. Astăzi, Asuan este o staţiune îndrăgită.
Cel mai prielnic anotimp pentru vizitarea sa este iarna, când vremea este caldă şi uscată, temperaturile medii de zi oscilând ăn jurul a 26°C. Pe timpul verii temperatura depăşeşte 40°C, nefiind condiţii prielnice pentru vizitarea oraşului.
Locuri de vizitat în Asuan
Plăcută şi de interes pentru turişti, este aşezarea oraşului, chiar pe malul Nilului. De aici, priveliştea râukui este fascinantă. Puteţi admira la Asuan mărturii ale faraonilor şi ale perioadelor greco-romane, grădini botanice sau Muzeul Nubian. Aici este prezentată istoria şi cultua nubiană, din timpurile preistorice şi până n prezent. La Asuan se găseşte şi una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii mănăstireşti din Egipt. Mănăstirea Sf.Simion, construită în secolul al VII-lea, când a asigurat adăpost pentru circa 300 de căluări şi alte câteva sute de pelerini. Construcţia în sine, este foarte frumoasă şi panorama pe care o oferă este încântătoare.
Zidul din Asuan
La auzul cuvântului Asuan, majoritatea oamenilor sunt pregătiţi să vadă un zid. Construcţia a fost realizată între 1898 şi 1902, din granitul care se găseşte aici. Pe măsura creşterii populaţiei Egiptului, Asuan s-a extins prin regularizara cursului Nilului, pe suprafeţe anterior inundabile. Barajul de aici nu este doar sursă de apă, ci şi de electricitate. Curentul electric de la Asuan este folosit aproape de întregul Egipt.
Legat de acest lac de acumulare se află Nasir, care este cel mai mare lac artificial din lume. Este loc de cuibărit pentru păsările călătoare, pe mal trăiesc gazele şi vulpi, iar în mlaştini rocodili şi şopârle.
Împrejurimile Asuanului
La circa 280km de oraşul Asuan, pe malul lacului Nasir, se află Abou Simbel. Sunt aici două lăcaşe de cult, care sunt considerate a fi cele mai frumoase din întregul Egipt. Au fost construite iniţial de către Ramses al II-lea pe malul Nilului, dar din fericire, atunci când s-a construit Asuan, a fost posibilă mutarea lor pentru a evita dispariţia lor sub ape, prin inundarea zonei. Ramses al II-lea a închinat majoritatea lăcaşelor de cult zeilor Amen, Ptah, Racharacht şi sie însuşi. Faţadele sunt împodobite cu bazoreliefuri şi statui uriaşe. Pentru a vă face o idee, aflaţi că zâmbetul regelui care este în poziţie şezând, măsoară un metru, iar distanţa de la o ureche la alta este de patru metrii. Un templu mai mic este închinat soţiei lui Ramses, Nefertari şi zeiţei Hator.