Cairo este capitala şi în acelaşi timp, cel mai mare oraş al Egiptului. Cu cei 20 mil. de locuitori ai săi, Cairo se numără printre cele mai mari metropole din lume.
Istoria oraşului
Cairo a fost întemeiat de dinastia fatimizilor, în jurul anului 960 Î.Hr. pe locul oraşului islamic Fustat. Denumirea de Cairo au dedus-o europenii din cuvântul Qahir, care este denumirea arabă a planetei Marte, care era la momentul întemeierii în ascendent. O parte însemnată din ceea ce s-a construit în acea perioadă puteţi vedea şi astăzi la Cairo, spre exemplu Universitatea Al-Azhar, cele trei porţi ale oraşului sau marea moschee a Fatimei. Dezvoltarea oraşului a continuat şi sub următoarele dinastii, până când Cairo a devenit un oraş cosmopolitan bogat. Oraşul s-a dezvoltat în toate direcţiile. Ismail, nepotul lui Mohammad Ali, care a domnit în perioada 1863-1869, a invitat la Cairo arhitecţi europeni şi a lăsat să se construiască alături de oraşul islamic un oraş nou în stil european. Cairo se extinde necontenit, iar în pustiul arid până nu de mult, au început să apară alte oraşe satelit.
Împărţirea oraşului
Cairo poate fi divizat în 4 părţi principale, şi anume : vechiul Cairo, zona centrală, zona islamică şi împrejurimile. Principalele atracţii turistice se concentrează pe malul estic al Nilului.
Inima oraşului modern este zona centrală, care se mândreşte cu frumoasa arhitectură a secolului al XIX-lea. Centrul este animat şi gălăgios, cu multe prăvălii cu suveniruri. În această parte se află un muzeu unic - Muzeu de Egiptologie, pe care nu ar trebui să îl omiteţi pe timpul vizitării oraşului. În interioarul său se află peste 100 mii de mărturii din perioada egiptului antic. Dacă pentru vizitarea oraşului Cairo aveţi la dispoziţie cel puţin câteva zile împărţiţi pe zile şi vizitarea acestui muzeu. Este cel mai bine să alegeţi mai întâi expoziţia pe care doriţi să o vedeţi. Merită ateţie galeriile lui Tutancamon şi bijuteriilor egiptului antic, expoziţia de mumii, sala mumiilor împărăteşti, şi altele.
Vechiul Cairo a apărut încă înainte de întemeierea oraşului Cairo, iar aici se află monumente romane şi vestigii ale creştinismului timpuriu. În această parte a oraşului este bine să purtaţi haine care vă acoperă braţele şi pantaloni lungi , fără de care nu veţi putea intra aproape în nici un obiectiv. Merită vizitat de asemenea, cartierul care reprezintă inima creştinătăţii din Cairo, unde se află cîteva biserici , sinagogi dar şi moschei interesante şi un muzeu.
Partea islamică, aminteşte de atmosfera poveştilor din 1001 de nopţi. Cairo islamic lasă impresia unui oraş de sine stătător într-un alt oraş. Panorama lui este dominată de minarete.Vă veţi plimba pe străduţele înguste şi veţi simţi din plin aroma mirodeniilor care vine dinspre târguri. Şi aici este necesară o îmbrăcăminte adecvată. În partea islamică se află căteva zeci de monumente. Vizitaţi moscheea Al Azhar, care împreună cu universitatea funcţionează de peste o mie de ani. În plimbări veţi întâlni moschee frumoase, veţi vedea clădiri otomane, dar puteţi vizita şi Muzeul Artei Islamice.
Cairo are şi două insule situate pe Nil. Insula din sud se numeşte Roda, iar cea din nord este conoscută sub numele de Gezira. Pe acestă insulă se află turnul şi opera din Cairo.
Piramidelor din Giza le este destinat un capitol separat.
Modalităţile de călătorie prin Cairo sunt multiple: autobuze, microbuze, nave fluviale, tramvaie, taxiuri. Recomandăm să folosiţi cel puţin o dată metroul întrucât este singurul metrou de pe întregul continent african.