Cei mai cunoscuţi faraoni egipteni

20.09.11 08:27:57

Faraonul era conducătorul cu putere absolută al Egiptului antic, al cărui teritoriu era împărţit pe atunci în două entităţi distincte, Egiptul de Sus şi Egiptul de Jos. Pentru oamenii de rând, faraonul era o persoană intangibilă, fiul pământean al zeului Ra şi autoritatea supremă în stat. Ca însemn al puterii purta o coroană dublă, în două culori – roşu, simbolizând Egiptul de Jos, şi alb – culoarea Egiptului de Sus. După moarte, trupul faraonului era mumificat în cadrul unei ceremonii complicate şi apoi îngropat într-un sarcofag bogat împodobit.

Primul faraon care a condus ambele teritorii egiptene se numea Meni, întemeietorul primei dinastii, care a stabilit capitala statulul la Memfis, oraş aflat pe malul stâng al fluviului Nil. Memfisul nu s-a păstrat până în ziua de astăzi şi este cunoscut doar din însemnările cronicarilor antici.

Un alt monarh important al Egiptului a fost Amenhotep I, care a dus la capăt reformele începute în regat de către tatăl său, Ahmos I. Rămăşiţele pământeşti ale faraonului Amenhotep se află expuse în Muzeul din Cairo.

Cea mai cunoscută dintre femeile Egiptului antic e regina Nefertiti. Soţul ei, regele Amenhotep al IV-lea, şi-a schimbat numele în Ahnaton, după zeul pe care îl venera. Frumuseţea reginei era foarte cunoscută şi în afara graniţelor Egiptului. Nefertiti a avut şase fiice, dar nu a dat naştere nici unui fiu. Cronicile nu conţin nici un fel de informaţii despre moartea ei. În muzeul de egiptologie din Berlin se află expus un minunat bust din calcar pictat al reginei, operă a sculptorului Thutmos. 

Faraonul Tutankhamon s-a urcat pe tronul Egiptului la vârsta de nouă ani şi a murit, în condiţii până astăzi neelucidate, la numai optsprezece ani. A devenit celebru în întreaga lume după descoperirea mormântului său intact, cu toate obiectele funerare îngropate în antichitate împreună cu tânărul faraon. În timpul domniei lui Tutankhamon, adevăratul conducător al Egiptului era comandantul carelor de luptă, pe nume Harembeh.

Ultimele curiozităţi...

26.03.2012 Muntele lui Moise
26.01.2012 Sărbătorile în Egipt
22.11.2011 Kultura

Ultima discuţie...

01.05.2011 o mai fi comori
30.04.2011 valabilitate pasaport
30.04.2011 marea rosie in ianuarie
03.02.2009 How to Egypt with children?

Ultima fotografie...

Cairo 6
Cairo 5
Cairo 4
Cairo 3
Cairo 2