Descoperitorul hieroglifelor şi placa Rosetta

22.02.09 14:17:22

Descoperitorul, mai exact spus, cel care a desluşit hieroglifele egiptene a fost Jean Francois Champollion, care s-a născut la 23 decembrie 1790. Acesta a fost neobişnuit de pasionat, pătrunzător, hotărât şi a avut o memorie ieşită din comun. Încă de la vârsta de 11 ani, a învăţat cu brio limbile greacă şi latină şi a început să studieze ebraica. La 13 ani, a început să înveţe arabă. A studiat de asemenea chineza în intenţia de a dovedi înrudirea acesteia cu limba egiptenilor. La 17 ani a fost ales membru al Academiei de la Grenoble unde a studiat.

Prima speranţă după repetatele încercări nereuşite de a desluşi baza scrierii egiptene , a venit odată cu descoperirea plăcii Rosetta (1799). Placa a fost descoperită întâmplător, pe timpul săpării tranşeelor de către soldaţii lui Napoleon, în apropiere de oraşul Rosetta din zona Nilului. În placa de bazalt erau săpate trei inscripţii. Prima reprezenta o scriere hieroglifă de 14 rânduri, cea de a doua, o scriere demotică pe 32 de rânduri, iar cea de a treia 55 de rânduri în greacă. Deşi la prima vedere era clar că textele sunt identice au apărut imediat cele mai diverse interpretări. Au apărut ştirile cu privire la senzaţionala desluşire a scrierii egiptene, dar şi lucrări ştiinţifice care demonstrau că nu este vorba de nici o scriere, ci doar de unele elemente de decoraţiuni. S-au obţinut rezultate mai însemnate la desluşirea scrierii, însă înţelesul total, deocamdată nu îl cunoştea nimeni. Cheia pentru descifrarea plăcii Rosetta au fost numele de Cleopatra şi Ptolemaios. Champollion a reuşit să realizeze ceea ce întreaga lume a egiptologilor se străduise să facă până atunci. Imediat după moartea sa (1832), au început să apară lucrări ştiinţifice referitoare la concluziile nerealiste ale lui Champollion considerate a fi simple născociri. Recunoaşerea a obţinut-o abea după 64 de ani.

După întoarcerea sa din Egipt, Champollion a scris:“Am trecut prin Egipt pas după pas şi m-am oprit peste tot, unde timpul a lăsat ceva urme ale frumuseţilor antice. Fiecare mărturie a fost supusă cercetării de specialitate, am copiat toate înscrisurile care ar putea aduce lumină asupra trecutului poporului, de al cărui nume se leagă cele mai vechi lucrări literare. Materialele pe care le-am luat cu mine , au depăşit toate aşteptările. Cele mai valoroase sunt însemnările mele, şi mă simt îndreptăţit să spun că istoria Egiptului, religia şi arta lui ne vor deveni accesibile şi vor fi mult apreciate, după ce rezultatele călătoriei mele vor fi făcute publice.“

Istoria Egiptului antic ar fi rămas, fără îndoială, în cea mai mare parte o necunoscută, dacă Champollion nu ar fi pătruns în taina scrierii hieroglife.

Ultimele curiozităţi...

26.03.2012 Muntele lui Moise
26.01.2012 Sărbătorile în Egipt
22.11.2011 Kultura

Ultima discuţie...

01.05.2011 o mai fi comori
30.04.2011 valabilitate pasaport
30.04.2011 marea rosie in ianuarie
03.02.2009 How to Egypt with children?

Ultima fotografie...

Cairo 6
Cairo 5
Cairo 4
Cairo 3
Cairo 2