Minele de turcoaze

07.10.10 14:18:50

Pe teritoriul Egiptului se află însemnate zăcăminte de turcoaze, pietre semipreţioase de o frumoasă culoare verde-albastră şi extrem de apreciate de locuitorii acestei ţări pe tot parcursul istoriei. În perioada Regatului Vechi, zăcămintele erau exploatate de faraoni, aceştia trebuind să le păzească de beduinii care trăiau în zona minelor. La sfârşitul dinastiei Ramses, însă, resursele subpământene de turcoaze fuseseră deja epuizate.

În timpul Egiptului antic, aşa-numita „stăpână a turcoazelor” era zeiţa Hathor. Ea era considerată protectoarea minelor de turcoaze, iar faraonul Amenehmet al III-lea, care a hotărât intensificarea exploatărilor, i-a construit un mic templu la Serabit el-Khaddim („Muntele slujitorului”), în apropierea marilor mine din Peninsula Sinai. Acesta a fost mărit ulterior de urmaşii lui Amenehmet, conducători ai Egiptului din a 18-a dinastie.

În ceea ce priveşte utilizarea turcoazelor în perioada Egiptului antic, trebuie să ştiţi că ele împodobeau multe dintre bijuteriile clasei conducătoare în timpul primelor dinastii egiptene. Egiptenii au fost dintotdeauna interesaţi şi atraşi de bogăţiile naturale din subteran. Pe lângă turcoaze, foarte apreciate erau şi malahitul, cuprul şi bronzul. Cel mai adesea turcoazele erau utilizate ca materie primă pentru obiectele de podoabă şi intarsii. 

Cele mai mari zăcăminte de turcoaze erau situate în Peninsula Sinai, explorate în cursul unei serii de expediţii întreprinse de faraonii din perioada celei de-a 12-a dinastii a Regatului Mediu. Regiunea deşertică Sinaiului, cu un relief accidentat şi greu accesibil, unde băteau adesea vânturi îngheţate, era locuită de triburile semite ale beduinilor cu care primii faraoni duceau lupte pentru a-şi apăra minele de turcoaze.

Ultimele curiozităţi...

26.03.2012 Muntele lui Moise
26.01.2012 Sărbătorile în Egipt
22.11.2011 Kultura

Ultima discuţie...

01.05.2011 o mai fi comori
30.04.2011 valabilitate pasaport
30.04.2011 marea rosie in ianuarie
03.02.2009 How to Egypt with children?

Ultima fotografie...

Cairo 6
Cairo 5
Cairo 4
Cairo 3
Cairo 2