Mumificarea

Mumificarea
11.08.11 07:34:57

Vechii egipteni credeau că existenţa omului nu se încheie în momentul morţii, care constituia după părerea lor un nou început. De aceea, corpul celui care părăsea această lume şi trecea în „lumea de dincolo” trebuia pregătit cu grijă pentru viaţa de apoi – şi anume supus unui proces de îmbălsămare şi mumificare. 

Mumificarea consta de fapt în uscarea artificială a corpului, pentru a se evita declanşarea procesului natural de descompunere. Îmbălsămarea era rezervată persoanelor din categoriile cele mai bogate ale societăţii, fiind o operaţiune foarte scumpă. Întregul proces de îmbălsămare dura şaptezeci de zile, timp în care corpul era impregnat cu diverse uleiuri şi răşini parfumate, existând o metodă specifică pentru fiecare parte a corpului. După şaptezeci de zile îmbălsămatul se era din nou spălat şi învelit în fâşii subţiri de pânză albă. Ritualul era însoţit de  rugăciuni şi formule magice şi se ardeau esenţe parfumate. Între fâşiile de pânză se puneau adesea amulete magice, obiecte de aur, argint şi simboluri cu menirea de a-l proteja pe mort în Lumea de dincolo. Pânza folosită la îmbălsămare putea avea o lungime de până la cîteva sute de metri. În epoca de început a Egiptului antic, membrele erau înfăşurate separat de restul corpului, în timp ce mai târziu se practica înfăşurarea întregului corp, cu mâinile încrucişate pe piept.      

La sfârşitul acestor ritualuri, decedatul era redat familiei, pentru a fi depus într-un cosciug de lemn de forma trupului omenesc, închis ermetic. Acesta era sprijinit în poziţie veritcală de peretele mormântului, care era ulterior şi el ermetic închis, ceea ce permitea conservarea cât mai îndelungată a corpului fără contact cu aerul. 

Ultimele curiozităţi...

26.03.2012 Muntele lui Moise
26.01.2012 Sărbătorile în Egipt
22.11.2011 Kultura

Ultima discuţie...

01.05.2011 o mai fi comori
30.04.2011 valabilitate pasaport
30.04.2011 marea rosie in ianuarie
03.02.2009 How to Egypt with children?

Ultima fotografie...

Cairo 6
Cairo 5
Cairo 4
Cairo 3
Cairo 2