Oazele vestice

13.09.10 12:06:09

Oazele situate în regiunea vestică a Egiptului constituie destinaţia preferată a unui mare număr de vizitatori. Este vorba de o zonă semicirculară, delimitată într-una dintre extremităţi de capitala egipteană, Cairo, iar în cealaltă de localitatea Asyut de pe malul Nilului. Oazele, dintre care cele mai importante sunt  Bahariya, Farafra, Dakhla, Kharga şi Siwa, sunt legate între ele de o şosea.

Oaza Bahariya este cunoscută datorită măslinilor şi curmalilor, precum şi izvoarelor minerale cu conţinut de sulf şi de fier.

Farafra este cea mai mică dintre oazele vestice. Cea mai mare atracţie este aici amplasarea ei în apropierea Deşertului Alb, în care se poate ajunge după un drum de numai câţiva kilometri. Sahra al-Beida (Deşertul Alb) este un pustiu cu minunate formaţiuni geologice calcaroase de un alb strălucitor, care alcătuiesc un peisaj cu totul unic. 

La vest de oaza Farafra se găseşte Platoul de Vest (Hadba al-Quss Abu Sa´id) – un platou de calcar cu altitudinea de 350 m deasupra nivelului mării. De pe înălţimile lui vă puteţi bucura de priveliştea de neuitat a împrejurimilor. Ca şi în Bahariya, în oaza Dakhla veţi întâlni izvoare cu apă minerală sulfuroasă. În apropierea ei se află unele vestigii istorice din epoca faraonilor, şi anume un templu şi o necropolă. Datorită stâncilor de culoare roz din împrejurimi, Dakhla este supranumită şi „Oaza roz”.

Oaza Kharga e dintre toate cea mai întinsă. Nu departe de ea este situat tempului lui Amon şi cimitirul Al-Bagawat (care include câteva sute de morminte de lut şi mauzolee copte). Tot aici puteţi admira rămăşiţele a două fortăreţe romane.

În apropirea graniţei cu Libia se află oaza Siwa, cunoscută datorită producţiei mari de curmale şi măsline. Situată la aproximativ 20 m sub nivelul mării, Siwa era în trecut era un punct important unde se intersectau drumurile caravanelor. Printre cele mai des vizitate locuri se numără aici izvoarele termale, dintre care cel mai cunoscut este „Izvorul Soarelui”, supranumit şi „Izvorul Cleopatrei”.

Ultimele curiozităţi...

26.03.2012 Muntele lui Moise
26.01.2012 Sărbătorile în Egipt
22.11.2011 Kultura

Ultima discuţie...

01.05.2011 o mai fi comori
30.04.2011 valabilitate pasaport
30.04.2011 marea rosie in ianuarie
03.02.2009 How to Egypt with children?

Ultima fotografie...

Cairo 6
Cairo 5
Cairo 4
Cairo 3
Cairo 2