Dacă doriţi să plecaţi în vacanţă în Egipt, e bine să fiţi informaţi în legătură cu situaţia locală, deoarece cultura aecstei ţări nord-africane e foarte diferită de cea europeană. Un lucru avem însă în mod sigur în comun: sărbătorile naţionale.
Egiptul are mai multe sărbători naţionale. La începutul anului nou european biserica ortodoxă din Egipt sărbătoreşte Crăciunul. Credincioşii îşi fac cadouri în ziua de 7 ianuarie. Această tradiţie a fost stabilită de fostul preşedinte Husni Mubarak în anul 2000, pentru a unifica Crăciunul creştin cu sărbătoarea similară a musulmanilor. Crăciunul e pentru comunitatea creştină din Egipt cea mai importantă sărbătoare religioasă a anului. Vă întrebaţi cum se sărbătoreşte Crăciunul în Egipt? La fel ca şi la noi. Casele sunt împodobite cu o mulţime de beculeţe colorate, în biserici se aprind lumânări şi se împodobesc brazi artificiali de Crăciun.
O altă sărbătoare importantă este ziua de 15 februarie, ziua de naştere a Profetului Mohamed. Pe 25 aprilie egiptenii sărbătoresc eliberarea Sinaiului. Paştele se sărbătoreşte în aceeaşi zi. La fel ca şi la noi, sărbătoarea muncii e în Egipt 1 mai. Pe 18 iunie se sărbătoreşte ziua eliberării, iar pe 23 iulie – ziua revoluţiei. Conform tradiţiei, egiptenii au şi alte sărbători, cum ar fi ziua ieşirii Nilului din albie, pe 15 august, anul nou copt (11.09), Ramadanul (11.08 – 10.09), ziua forţelor armate (6.10). ziua marinei egiptene (21.10), ziua oraşului Suez (24.10), ziua victoriei (23.12) şi Anul Nou musulman (26.11). Unele dintre sărbători nu au o dată fixă, de aceea e bine să vă informaţi în legătură cu aceasta înainte de a pleca în vacanţă.