Egipt - Mâncarea

(Pagini) > > > Mâncarea

Chiar dacă bucătăria egipteană nu este renumită aşa cum este cea turcească sau libaneză, mâncarea este foarte apetisantă şi gustoasă. Ingredientele folosite nu s-au schimbat mult faţă de perioada antică.

Specialităţi egiptene

Cea mai importantă componentă a mâncării egiptene este pâinea (Aiş), care în mod curent se prepară din amestec de făină obişnuită şi făină integrală şi se coace la foc deschis. Localnicii o folosesc în majoritate în loc de tacâmuri, înfăşurând în ea carne şi alte alimente.

Mult îndrăgite sunt spre exemplu salatele preparate în totdeauna din ingrediente proaspete şi mirodenii sau frunze de viţă, ardei sau vinete cu umplutură de carne tocată.

Printre cele mai renumite mâncăruri egiptene se numără kofta  şi kebakul. Kofta este carne tocată friptă pe grătar pe tije de frigărui. Kebabul se prepară mai ales din carne de miel aşezată pe ţepuşă  şi friptă la flacără. De regulă această carne se vinde la cântar. Mult îndrăgite aici sunt şi preparatele din peşte şi fructe de mare.

Cel mai cunoscut desert egiptean este baclavaua. Se prepară din câteva foi subţiri de aluat între care se pun alune sau fistic mărunţit şi se însiropează abundent. Acest desert, cu adevărat dulce are formă de romb. O specialitate egipteană este şi Ummi Ali – aluat de foietaj cu alune şi stafide, umectat cu lapte dulce.

Băuturile

Băutura tradiţională în restaurante şi cafenele este ceaiul, foarte tare şi foarte dulce, servit în păhărele de sticlă.

Cafeaua se serveşte în ceşti mici şi pentru că, de regulă este turcească, are mult zaţ. La fel ca şi ceaiul cafeaua este foarte dulce.
Berea Stella , este o bere lager, care se produce la Cairo de peste o sută de ani. La Al Goune, pe ţărmul Mării Roşii se produce berea Saqqara, care o concurează. Vinul egiptean nu este cunoscut ca excelând prin gust, însă în ultima vreme, urmare a îmbunătăţirii procesului de fabricaţie, calitatea sa a crescut.

Puteţi să vă răcoriţi cu karkadai, care se prepară din flori de ibisk sau cu zabaadi - iaurt bătut cu apă şi sare. Îndrăgite sunt şi sucurile naturale din fructe, care se vând pe stradă la tonete.

În nici un caz să nu beţi apă de la robinet !

Cum şi unde se mănâncă în Egipt

La fel ca şi în alte ţări şi în Egipt, probabil că cel mai bine se mănâncă în casă. Din păcate, puţini dintre dumneavoastră veţi avea ocazia de a gusta mâncarea pregătită în casă. Dacă veţi primi o invitaţie, este bine să ştiţi că se obişnuieşte să oferiţi un mic cadou gazdei şi nu uitaţi de regulile islamice. Masa principală a zilei este prânzul, care se serveşte în jurul orei 14. Restaurantele bune le veţi găsi uitându-vă unde merg localnicii. Se găsesc aici şi bufeturi expres, care însă nu au nimic în comun cu fast food-urile de la noi. Mâncarea care se vinde în Egipt pe stradă este ieftină, dar în acelaşi timp foarte gustoasă.

Dacă veţi mânca sau bea şezând pe covor nu uitaţi că trebuie să vă descălţaţi. Dacă nu vă aflaţi în arealul hotelurilor internaţionale, în perioada ramadanului, nu mâncaţi şi nu beţi pe stradă.

 

Ultimele curiozităţi...

26.03.2012 Muntele lui Moise
26.01.2012 Sărbătorile în Egipt
22.11.2011 Kultura

Ultima discuţie...

01.05.2011 o mai fi comori
30.04.2011 valabilitate pasaport
30.04.2011 marea rosie in ianuarie
03.02.2009 How to Egypt with children?

Ultima fotografie...

Cairo 6
Cairo 5
Cairo 4
Cairo 3
Cairo 2