Moneda Egiptului este Lira Egipteană (EGP). Are ca subdiviziuni o sută de piaştrii.
Există bancnote de 1, 5,10, 20, 50, 100 şi 200 EGP şi monede de 10, 20, 25 de piaştrii.
Cursul orientativ la începutul anului 2009:
1 USD = 5, 52 EGP
1 EUR = 8, 20 EGP
1 RON = 1, 71 EGP
Banii pot fi schimbaţi direct la aeroport sau în hoteluri. Aici însă cursurile sunt în general mai puţin avantajoase decât la bănci. De regulă, cele mai bune cursuri sunt cele oferite de casele de schimb (Forex). Lirele egiptene sunt simbolizate cu L.E. iar piaştrii cu pt. Preţurile pot fi afişate în două modalităţi, spre exemplu 8,5L.E sau 85pt. Exportul monedei egiptene este interzis.
În general, se poate spune că Egiptul este încă o ţară relativ ieftină. Dacă veţi fi foarte modeşti puteţi petrece aici o zi întreagă cu numai câţiva dolari. Cele mai mari costuri sunt legate de biletele de vizitare a obiectivelor turistice. Spre exemplu vizitarea completă a piramidelor costă aproximativ 90 E.L. În restaurant puteţi mânca cu 10 dar şi cu 100 de lire. Cazarea medie din punct de vedere al preţurilor este de 100-600 lire pe cameră/noapte , în sezomul de vârf. Călătoriile prin Egipt sunt ieftine.Un litru de benzină costă circa o liră, iar călătoria cu trenul este şi ea ieftină.
Alte preţuri orientative( diferă în funcţie de localitate):
1, 5l apă potabilă 2, 50 L. E.
1, 5l răcoritoare (Coca Cola) 5 L. E.
Sticlă de bere Stella 8 L. E.
Sandwich 50 pt
Târguiala
În Egipt târguiala este parte a vieţii de zi cu zi, drept pentru care şi dumneavoastră trebuie să vă antrenaţi dacă nu doriţi să plătiţi cu mult mai mult decât este necesar. Pentru mulţi turişti hârjoneala în jurul preţului este un lucru neplăcut, pe alţii dimpotrivă îi pasionează. Acest joc are reguli precise. Ţineţi minte că nu este bine să arătaţi un interes prea mare faţă de un anumit obiect şi nu cumpăraţi imediat primul lucru care vă reţine atenţia. Comparaţi calitatea şi preţurile oferite şi de alţi comercianţi şi abea după aceea, vă puteţi decide cât sunteţi dispuşi să plătiţi pentru marfa aleasă şi vă puteţi manifesta cu adevărat interesul. Atunci când vânzătorul vă va spune preţul, oferiţi un preţ mai mic decât cel pe care aţi fi dispuşi să îl plătiţi. Cu siguranţă vă veţi mai târgui, până când veţi ajunge la „preţul cu adevărat cel mai scăzut“. Este important să fiţi liniştiţi, să vă susţineţi interesul şi să zâmbiţi. Niciodată să nu vă simţiţi vinovaţi pentru că aţi cumpărat ieftin un anumit lucru. Nici un vânzător bun nu îşi vinde marfa sub preţ.