Egipt - Piramidele din Giza

(Pagini) > > > Piramidele din Giza

Dacă vă veţi decide să vizitaţi piramidele din Giza, trebuie să ştiţi că tocmai acestea reprezintă cea mai veche atracţie din întreaga lume. Deşi pare incredibil, piramidele au fost considerate foarte vechi încă la începutul erei noastre. În perioada naşterii lui Hristos aceste piramide aveau deja o vechime de 2,5 mii de ani. Piramidele din Giza sunt de asemenea, ultimele dintre cele 7 minuni ale lumii, care încă mai există. Aceste construcţii sunt încă din antichitate învăluite în mister. Se presupune că, au fost construcţii ridicate din porunca faraonilor şi aveau utilizarea de morminte uriaşe. Misterios este faptul că în piramide nu au fost găsite trupurile regilor. În piramida lui Keops, a fost găsit doar un sarcofag de piatră neatins, care însă era gol. O perioadă îndelungată a prevalat ideea că piramidele au fost construite cu sclavi, dar în ultimii ani oamenii de sţiinţă se apleacă mai mult către varianta că acestea au fost construite de către agricultori, care în anumite perioade din an nu aveau de lucru.

Piramida lui Keops este cea mai mare piramidă din Egipt, a fost ridicată din 2,3 mil de blocuri de piatră şi este înaltă de 146 de metrii. Construcţia ei a fost finalizată în anul 2570 Î.Hr. fiind cea mai veche dintre piramidele din Giza. Iniţial, piramida a fost acoperită cu piatră de calcar alb şi lucios. Din păcate, aest placaj a fost folosit de următorii regi la construcţia reşedinţelor lor.

Piramida lui Khefren este aproape la fel de mare, tunelurile din interiorul acesteia nu sunt însă potrivite pentru oamenii care suferă de claustrofobie.

Cea mai mică piramidă din Giza este piramida lui Mikerinos care măsoară „doar“ 62m.

Sfinxul

Statuia care are trupul unui leu înaripat şi cap de femeie este înconjurată de multe legende. Potrivit celei mai cunoscute, această creatură punea oamenilor întrebări la care, dacă nu ştiau să răspundă, erau omorâţi. Sfinxul are 21m înălţime, 74 m lungime şi probabil a fost paznicul oraşului morţilor. Nasul este parţial distrus, ceea ce s-a întîmplat potrivit experţilor între secolul al XI-lea şi al XV-lea.

La piramide puteţi să ajungeţi cu autobuze sau microbuze cu climatizare. Cea mai simplă  şi mai frecventă este legătura din Cairo . De acolo puteţi ajunge şi cu taxiul. Preţurile depind de locul de plecare din Cairo - din centru ar trebui să coste cam 20 de lire egiptene.
 

Ultimele curiozităţi...

26.03.2012 Muntele lui Moise
26.01.2012 Sărbătorile în Egipt
22.11.2011 Kultura

Ultima discuţie...

01.05.2011 o mai fi comori
30.04.2011 valabilitate pasaport
30.04.2011 marea rosie in ianuarie
03.02.2009 How to Egypt with children?

Ultima fotografie...

Cairo 6
Cairo 5
Cairo 4
Cairo 3
Cairo 2