Egipt - Valea Regilor

(Pagini) > > > Valea Regilor

Valea Regilor este locul de odihnă veşnică al conducătorilor Noului Imperiu. Acest canion, căruia i se mai spunea „locul dreptăţii“, se află în mijlocul neprimitorilor munţi tebani. Deasupra văii se înalţă muntele El Kurn, care are forma simbolică a unei piramide. Valea Regilor este alcătuită din braţele de sud şi de est, cele mai multe morminte aflându-se în partea de est.

Mormintele regilor

În total au fost descoperite aici 62 de morminte, însă multe dintre acestea nu au fost deschise vizitării publice, la multe dintre ele lucrând şi în prezent resturatorii. Primul domnitor îngropat aici a fost Thutmose I, în anul 1512 Î.Hr. Nu în toate mormintele de aici se află faraoni.

Există un anumit plan de bază, în conformitate cu care au fost amplasate mormintele. Cu toate acestea orientarea şi dispunerea în teren a mormintelor s-a modificat în funţie de dinastia care s-a aflat la putere. Spre exemplu, în perioada dinastiei a 18-a, care a durat între 1550-1295 Î.Hr., mormântul tipic avea patru coridoare, în care alternau scările cu rampe înclinate. Coridoarele duceau către „sala aşteptării“, iar după aceea spre „sala coloanelor“. Următorul coridor ducea spre camera mortuară ovală, singura dintre încăperile decorate. Orientarea majorităţii mormintelor din acea perioadă, era de la nord la sud. În perioada dinastiei a 19-a (1925-1186 Î Hr.), orientarea mormintelor era de la est la vest, scările coborau mai puţin abrupt, iar în mormânt a fost adăugata aşa-zisa anticameră. În această perioadă, au început să apară în morminte uşile din lemn. Spre deosebire de dinastia anterioară, mormintele erau decorate frumos, integral. Picturile colorate şi textele din cărţile sfinte, trebuiau să uşureze drumul celui mort către viaţa de apoi. În perioada dinastiei a 20-a (1186 – 1069 Î.Hr.) orientarea mormintelor a rămas aceeaşi, iar sarcofagele au fost aşezate pe aceeaşi direcţie. Deşi mormintele din această perioadă ocupau mai puţin loc, înterioarele s-au mărit.

Mormintele sunt numerotate în ordinea descoperirii lor. Mormântul „nr.1“ este cel al lui Ramess VII, care  a fost deschis încă din perioada greco-romană. Acest mormânt neterminat,  lung doar de 44m, se compune din coridoare, din camera mortuară şi o a treia încăpere.

Cu siguranţă cel mai cunoscut mormânt este cele care poartă numărul 62, care aparţine lui Tutanchamon. Mormântul a fost descoperit în anul 1922 de către Howard Carter. Nimeni nu a crezut în visele sale legate de un mormânt – comoară, întrucât Tutanchamon, fiul lui Achnaton a trăit doar o perioadă scurtă (1336-1327 Î.Hr.) fiind un domnitor nesemnificativ. Când însă Carter a deschis mormântul a descoperit aici, trei camere pline cu arme, statui, mobilier, cufere cu comori şi altele. Aproape întreaga comoară descoperită a fost dusă la muzeul din Cairo, aşa că nu vă aşteptaţi să mai vedeţi prea multe la faţa locului. Comparativ cu celelalte, acest mormânt pare modest, atât în ceea ce priveşte mărimea cât şi extinderea picturilor murale. Aici însă puteţi vedea mumia unui faraon tânăr.

Biletele de vizitare

Biletele de vizitare a Văii Regilor se pot cumpăra în parcare.  Turul de bază include vizitarea a trei morminte. Dacă doriţi să vizitaţi mai multe, trebuie să cumpăraţi bilete suplimentare. Excepţie fac mormintele lui Tutanchamon şi Ajov, pentru care se vând bilete separate. Între morminte şi intrare circulă un trenuleţ, pe care îl puteţi folosi contra unui preţ simbolic.

 

Ultimele curiozităţi...

26.03.2012 Muntele lui Moise
26.01.2012 Sărbătorile în Egipt
22.11.2011 Kultura

Ultima discuţie...

01.05.2011 o mai fi comori
30.04.2011 valabilitate pasaport
30.04.2011 marea rosie in ianuarie
03.02.2009 How to Egypt with children?

Ultima fotografie...

Cairo 6
Cairo 5
Cairo 4
Cairo 3
Cairo 2